В публикации, заливащи социалните мрежи, се твърди, че Българската армия се

...
В публикации, заливащи социалните мрежи, се твърди, че Българската армия се
Коментари Харесай

Ще се бори ли допоследно българският полк 897 срещу еврото? Не знаем - такъв полк не съществува

В публикации, заливащи обществените мрежи, се твърди, че Българската войска се е оповестила срещу приемането на еврото у нас. В текста се споделя още, че " полк 897 ще се бори против това ", съобщава през днешния ден в своята графа за фактчекинг.
ТВЪРДЕНИЕ: Полк 897 на Българската войска се афишира срещу приемането на еврото у нас
Екипът за инспекция на обстоятелства е потърсил отговор от Министерството на защитата - дали в действителност Българската войска се е оповестила срещу приемането на еврото и дали има подобен полк. В имейл от МО дават отговор, че в Българската войска не съществува полк с номер 897.

" Въпросът с приемането на еврото у нас не е в дневния ред на Българската войска. Министерството на защитата не популяризира послания за опазване на лв. и за неприемането на еврото в България ", се споделя в получения отговор.

От военното ведомство прибавят, че фотографията, която е оповестена в публикацията, не е на военнослужещи от Българската войска.

Обратно търсене с инструмента Tineye демонстрира, че фотографията е на косовски бойци и е от 2013 година Използвана е неведнъж в десетки публикации през последните години за разнообразни събития, свързани с Косово.


Обратното търсене води към фотографа Сухел Ахмети, който е разгласил фотографията на страницата си във фотобазата Flickr. В описанието е посочено, че това са косовски сили за сигурност. На фотографията ясно се вижда и флагът на Косово, което, несъмнено, няма по какъв начин да смути българските конспиратори...

В описанието се споделя още, че фрагментът е сниман на 26 ноември 2013 година Датата се удостоверява и при инспекция на метаданните на фотографията.
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Твърдението, че полк 897 на Българската войска се е оповестил срещу приемането на еврото у нас, е НЕВЯРНО. От Министерството на защитата оповестиха, че те не популяризират послания за опазване на лв. и за неприемането на еврото в България и че в Българската войска не съществува полк с номер 897.

Освен това фотографията, употребена в обявата, не е на български военнослужещи, а на косовски. Флагът на Косово е на униформите на военните на фотографията.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР